čtvrtek 7. srpna 2014
Džem ze špendlíků
Při svých cestách na kole toho hodně objevím. Při poslední projížďce jsme si nasbírala "pár" špendlíků a ty jsem jeden po druhém vypeckovala. Pomáhá na to akorát ruční odpeckovávač na třešně (mám od Tescomy), špendlík se musí dát na výšku, aby jeho oválná pecka prošla dírkou.
Výsledek super. Džem je úžasný a jak chutná..
Krásný den. Eva
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Včera jsem zavařila druhou várku špendlíků ze zahrady, třetí mě ještě čeká... Každý recept jiný, pro jinou chuť, ale všechny výtečné :-)
OdpovědětVymazatJaký jste dělala vy?
Krásné odpoledne z Provence!
Také ze svých cest nosím dobroty. A taky jsem si donesla špendlíky. Včera jsem taky odpeckovávala, ale ručně. :o) Ze dvou várek mňam koláč, další dvě várky do mrazáku, aby bylo na dobrotu, až špendlíky nebudou.
OdpovědětVymazatHezký den,
J.
Také si z vycházek s naším Filipem nosím špendlíky (zásobuji jimi i naše staré sousedy). Dělám s nimi ovocné knedlíky, metýnku i zavařeninu. Míchám je s broskvemi.:-) Přeji krásný letní víkend.:-)
OdpovědětVymazatRáda bych vám přispěla malou radou, která velice ulehčí práci se špendlíky. Taky milujeme marmelády z nich a vařím je ve velkém. Máme za městem celou alej mirabelek, tak si je domů vozím po kýblech a vypeckovávat bych je tedy nechtěla. Prostě je přeberu, omyju a vysypu celé do velkého hrnce se silnějším dnem. Zahřívám a míchám, nepodlévám, pustí ihned šťávu. Stačí aby prošly varem a jsou vypeckované bez práce, dužina sama povolí. Takže jen vezmu větší síto a pecky rychle oddělím od dužiny vařečkou a vyhodím i se slupkama. A ten voňavý základ povařím s Pektogely a cukrem a plním do sklenic. Děti tuhle marmeládu milují a je i výborná do piškotových dortů a vánočního cukroví. Pokud jsou u vás ještě na stromech tak to zkuste. Hezký den. Alena.
OdpovědětVymazat