čtvrtek 7. srpna 2014

Džem ze špendlíků



Při svých cestách na kole toho hodně objevím. Při poslední projížďce jsme si nasbírala "pár" špendlíků a ty jsem jeden po druhém vypeckovala. Pomáhá na to akorát ruční odpeckovávač na třešně (mám od Tescomy), špendlík se musí dát na výšku, aby jeho oválná pecka prošla dírkou.

Výsledek super. Džem je úžasný a jak chutná.. 

Krásný den. Eva


4 komentáře:

  1. Včera jsem zavařila druhou várku špendlíků ze zahrady, třetí mě ještě čeká... Každý recept jiný, pro jinou chuť, ale všechny výtečné :-)
    Jaký jste dělala vy?
    Krásné odpoledne z Provence!

    OdpovědětVymazat
  2. Také ze svých cest nosím dobroty. A taky jsem si donesla špendlíky. Včera jsem taky odpeckovávala, ale ručně. :o) Ze dvou várek mňam koláč, další dvě várky do mrazáku, aby bylo na dobrotu, až špendlíky nebudou.
    Hezký den,
    J.

    OdpovědětVymazat
  3. Také si z vycházek s naším Filipem nosím špendlíky (zásobuji jimi i naše staré sousedy). Dělám s nimi ovocné knedlíky, metýnku i zavařeninu. Míchám je s broskvemi.:-) Přeji krásný letní víkend.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda bych vám přispěla malou radou, která velice ulehčí práci se špendlíky. Taky milujeme marmelády z nich a vařím je ve velkém. Máme za městem celou alej mirabelek, tak si je domů vozím po kýblech a vypeckovávat bych je tedy nechtěla. Prostě je přeberu, omyju a vysypu celé do velkého hrnce se silnějším dnem. Zahřívám a míchám, nepodlévám, pustí ihned šťávu. Stačí aby prošly varem a jsou vypeckované bez práce, dužina sama povolí. Takže jen vezmu větší síto a pecky rychle oddělím od dužiny vařečkou a vyhodím i se slupkama. A ten voňavý základ povařím s Pektogely a cukrem a plním do sklenic. Děti tuhle marmeládu milují a je i výborná do piškotových dortů a vánočního cukroví. Pokud jsou u vás ještě na stromech tak to zkuste. Hezký den. Alena.

    OdpovědětVymazat